Bonaire voor beginners

Bonaire | vakantie | stranden | bezienswaardigheden | autorijden op Bonaire | vliegen naar Bonaire | reisinformatie | het weer | links

Het weer op Bonaire

Als je naar Bonaire reist dan heb je n zekerheid en dat is dat je te maken zult krijgen met een tropisch klimaat. In het geval van Bonaire betreft dat een tropisch savanneklimaat. Binnen de klimaatclassificatie van Kppen-Geiger wordt dit aangeduid met de letters Aw. Kenmerkend voor dit klimaattype zijn de kleine temperatuursverschillen binnen het kalenderjaar en de niet al te grote hoeveelheid neerslag op jaarbasis. Er is wel een verschil binnen de seizoenen: de eerste helft van het jaar is droger op Bonaire dan de tweede helft van het kalenderjaar. Van een echte moessonperiode of een regenseizoen is er echter geen sprake.

Bonaire bezienswaardigheden

Op Bonaire kun je meer doen dan duiken, snorkelen en van de zon genieten.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Bonaire op een rijtje gezet:
Bonaire bezienswaardigheden top 10

Temperatuur

Bij het tropische klimaat van Bonaire hoort een vrij constante temperatuur. De gemiddelde maximumtemperatuur ligt het hele ergens de 30 en 32 graden Celsius. Soms heb je te maken met een periode dat het iets koeler (dan heb je het in dit geval altijd nog over 27-28 graden) of juist iets warmer (33-34 graden) is. Nog warmer komt amper voor. Recordtemperaturen liggen net iets boven de 36 graden Celsius. De minimumtemperatuur schommelt van ongeveer 24-25 graden tijdens onze winter tot ongeveer 26-27 graden in de zomermaanden. Het kwik daalt in de avond heel langzaam. De laagste etmaaltemperatuur wordt meestal pas tegen zonsopkomst bereikt, waarna de temperatuur vrij snel weer naar de maximumwaarden stijgt.

Bonaire als winterzonbestemming

Het mooie van het Bonairiaanse klimaat is dat op het moment dat we in West-Europa te maken hebben met somber, vrij nat en vooral koel weer het op Bonaire prima vertoeven is. Het eiland is dan ook een uitstekende winterzonbestemming, vooral vanaf half december. Op dat moment breekt normaal gesproken de periode aan met minder neerslag, meer zon en zeer aangename temperaturen. De echte hitte is van het eiland verdwenen. De middagtemperatuur schommelt dan tussen de 28 en 31 graden Celsius en de passaatwind blaast vriendelijk over het eiland. De zeewatertemperatuur ligt rond prima waardes van ongeveer 25-26 graden Celsius. Bonaire kent niet voor niets in deze periode een hoogseizoen waarbij het drukker is op het eiland en de prijzen voor sommige accommodaties wat hoger liggen dan tijdens andere reisperiodes.

Wij zouden Bonaire absoluut aan durven te bevelen als bestemming voor een winterzonvakantie. Als je de keuze hebt wanneer je dat doet dan zou onze persoonlijke voorkeur uitgaan naar februari of maart omdat de kans op neerslag dan het kleinste is.

Wind

Bonaire heeft het hele jaar door te maken met een noordoostpassaat. Deze wind is kenmerkend voor dit deel van het Caribisch gebied en is mede verantwoordelijk voor de manier waarop het eiland er nu uitziet. De ruige noordkust en oostkust hebben hun uiterlijk te danken aan de wind en de golven die duizenden jaren lang inbeuken op de kust van Bonaire. De wind zorgt op het eiland ook voor de nodige verkoeling. Met een gemiddelde windsnelheid die varieert van 6 tot 9 m/s is de wind op veel plekken op het eiland duidelijk voelbaar. gelukkig maar, want op dagen dat de wind grotendeels wegvalt voelt het ineens veel warmer aan op Bonaire.
De meeste wind staat er rond de maanden juni en juli. De gemiddelde dagelijkse windsnelheid is dan 9 meter per seconde. In oktober daalt dit naar ongeveer 6 meter per seconde. Opvallend feit is dat de verschillen van dag tot dag in de maanden september en oktober vaak wel groter zijn dan in de andere maanden. De wind waait vrijwel altijd uit een noordoostelijke tot oostelijke richting. Heel af en toe draait hij naar het zuidoosten en bij uitzondering neigt de wind uit het noorden te komen. De wind waait vrijwel nooit uit westelijke richtingen.

Orkanen

In de periode juli tot december is er kans op hardere wind ten gevolge van tropische depressies. Bij uitzondering kunnen deze uitgroeien tot tropische stormen en bij extreme uitzondering tot een orkaan. Bonaire staat gemiddeld eens in de honderd jaar onder invloed van een orkaan. Dat komt omdat het eiland zich eigenlijk net buiten de gordel bevindt waarbinnen orkanen voorkomen. De natuur houdt zich echter niet honderd procent aan deze vastgestelde 'grenzen', waardoor er onder sommige omstandigheden toch orkanen richting Bonaire kunnen trekken of er heel dicht bij in de buurt kunnen komen. Opvallend is dat vooral deze eeuw redelijk wat orkanen in de buurt van Bonaire komen. Dat begon op 16 november 1999 eigenlijk al met orkaan Lenny die op zo'n tweehonderd kilometer van Bonaire voorbijtrok. Later volgden ook de orkanen Ivan, Emily, Felix, Omar, Thomas en Matthew in respectievelijk 2004, 2005, 2007, 2008, 2010 en 2016.

Wie tijdens het orkaanseizoen naar Bonaire gaat die zal vooral merken dat de contrasten tussen de verschillende dagen groter kunnen zijn. Dagen met zonnig en soms bijna windstil weer kunnen afgewisseld worden met dagen waarin er flinke buien vallen en de wind soms wat harder aantrekt. Vooral in de maanden september, oktober en in wat mindere mate november komen er grotere contrasten in het weerbeeld voor.

Zon en bewolking

De zon laat zich veel zien op Bonaire. Dagen met een compleet strakblauwe lucht komen echter vrij weinig voor. Vaak zijn er wel wat vriendelijke wolken te zien, soms is er sprake van wat meer wolken of zelfs een dicht wolkendek. Je merkt vooral dat wolken snel kunnen opzetten en vaak net zo snel weer kunnen verdwijnen. Gemiddeld laat de zon zich 8 tot 9 uur per dag zien. Als je weet dat er gemiddeld zo'n 12 tot 13 uur daglicht per dag is, dan realiseer je je dat 8 tot 9 uur de zon kunnen zien geen slechte score is. Je mag Bonaire toch echt wel een zonnige bestemming noemen met gemiddeld 3000 tot 3200 zonne-uren per jaar. Als je naar het hele jaar kijkt dan is de lucht ongeveer 12% van de tijd onbewolkt, 44% van de tijd licht bewolkt, 30% van de tijd half bewolkt en slechts 14% van de tijd zwaar tot geheel bewolkt. De periode van half december tot half april is het zonnigste.

Regen

Gemiddeld valt er op Bonaire zo'n 400 tot 450 millimeter neerslag per jaar. Dit is gebaseerd op langjarige gemiddeldes. Van jaar tot jaar kunnen er soms aanzienlijke verschillen tussen zitten. Tijdens een droog jaar blijft de teller soms onder de 300 millimeter hangen terwijl het in duidelijk natte jaren gemakkelijk op kan lopen naar 700 tot 800 millimeter. Dat zie je vooral in jaren waarbij orkanen in de buurt van Bonaire komen (met extreme regenval als gevolg) of in jaren waarbij het nattere seizoen heviger is en/of langer duurt. Zo duurde het nattere seizoen van 2016 tot begin maart 2017 in plaats van half december. Je merkt dan ook meteen dat de flamingo's zich ook op andere plekken laten zien die dan ineens onder water komen te staan door de zware regenval.

Bonaire kent geen echt regenseizoen, maar wel een natter seizoen. Dat begint eind september of begin oktober en duurt in de regel tot tegen de kerstdagen. Soms houdt het al wat eerder in december op. Dit is de periode waarin de natuur zichtbaar geniet van de neerslag. Het eiland krijgt een zichtbaar groener uiterlijk en de bloemen laten zich steeds meer zien.

Klimaattabel

Op basis van gemeten waardes worden er langjarige gemiddeldes berekend voor het weer op Bonaire. Deze cijfers geven een goede indicatie van hoe het weer er gemiddeld genomen uitziet op het eiland. Besef echter wel dat het om gemiddelde waardes gaat en dat het ene jaar het andere jaar niet is. Er is natuurlijk altijd kans dat het in een bepaald jaar een keer wat meer regent in september dan wat er in de klimaattabel staat, maar dat en andere maand weer zonniger en droger is. Wat betreft de temperaturen geldt er voor Bonaire dat die redelijk stabiel is. Als er een gemiddelde maximumtemperatuur vermeld staat van 30 graden Celsius dan betekent dit dat die in de praktijk ergens tussen de 27 en 33 graden ligt en dus niet tussen de 22 en 38 graden.

In onderstaande tabel zie je de langjarige gemiddelden zoals die voor Bonaire gelden.

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 30 C 24 C 8 uur 9 dagen 47 mm 26 C
februari 30 C 24 C 9 uur 4 dagen 22 mm 25 C
maart 30 C 25 C 9 uur 3 dagen 17 mm 26 C
april 30 C 25 C 8 uur 2 dagen 20 mm 26 C
mei 31 C 26 C 8 uur 2 dagen 20 mm 27 C
juni 31 C 26 C 8 uur 3 dagen 14 mm 27 C
juli 31 C 26 C 9 uur 6 dagen 26 mm 27 C
augustus 32 C 27 C 9 uur 4 dagen 26 mm 28 C
september 32 C 27 C 8 uur 5 dagen 28 mm 28 C
oktober 32 C 26 C 8 uur 8 dagen 61 mm 28 C
november 31 C 26 C 8 uur 12 dagen 97 mm 28 C
december 30 C 25 C 8 uur 11 dagen 70 mm 27 C
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Beste reisperiode

Bonaire is het hele jaar geschikt als vakantiebestemming. Wie puur kijkt naar het weer die mag stellen dat de periode februari tot en met juni als het aangenaamste beschouwd mag worden. De kans op neerslag is wat lager in deze periode en vooral de kans op een tropisch storm is dan veel kleiner. Die kans bestaat van juli tot december wel, hoewel het niet iets is wat jaarlijks voorkomt.

Kijkend naar de prijzen voor vliegtickets en pakketreizen dan moet je vooral de Nederlandse schoolvakanties ontwijken. Deze vakantieperiodes drijven de prijzen soms flink op. Ticketprijzen kunnen dan gemakkelijk oplopen tot boven de duizend euro per persoon.

De prijzen voor accommodaties liggen uiteraard ook wat hoger in de schoolvakanties. Gemiddeld genomen is de periode januari tot en met april ook wel wat duurder vanwege de komst van meer Amerikanen naar Bonaire in die periode.

Meer info over Bonaire

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Bonaire:
5x zien & doen op Bonaire
Bonaire fotoreportage
Bonaire in n dag
Bonaire informatie
Bonaire tips
Bonaire top 10
Bonaire weer & klimaat
beste maanden voor een Bonaire zonvakantie
bijzondere plaatsen op Bonaire
winterzon op Bonaire

teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy