Vliegen naar Bonaire

Het merendeel van de Nederlandse toeristen reist met het vliegtuig naar Bonaire. Dat doen ze vooral vanuit Amsterdam, maar een klein deel van de Nederlandse vakantiegangers combineert een vakantie op Bonaire met een bezoek aan Aruba, Curaçao of Sint Maarten. Het aantal mogelijkheden om naar Bonaire te vliegen is vrij beperkt. Vanuit Nederland vliegen alleen KLM en TUI fly sinds kort weer naar Bonaire. Kijk bij de vliegtickets Bonaire op Vliegennaar.nl voor een compleet overzicht van alle luchtvaartmaatschappijen en de actuele opties om naar Bonaire te vliegen. Andere opties zijn om via de Verenigde Staten of één van de andere Antillen naar Bonaire te vliegen.

Met KLM naar Bonaire vliegen

KLM vliegt dagelijks naar Bonaire. Dat doen ze met moderne vliegtuigen die van alle gemakken voorzien zijn. Een deel van de vluchten gaat rechtstreeks van Amsterdam Schiphol Airport naar Bonaire International Airport (ook wel Flamingo Airport genoemd) op Bonaire. Een deel van vluchten heeft een tussenlanding op Aruba of Curaçao. Dit is te zien aan de langere theoretische vluchtduur. Die is dan vaak iets van 12 tot 13 uur. Een deel van de KLM-vluchten is met overstap op Curaçao. Het intercontinentale deel wordt dan door KLM uitgevoerd en het stuk tussen Curaçao en Bonaire wordt door Insel Air met veel kleinere Fokker vliegtuigen uitgevoerd.

Op de KLM-vluchten heb je de keuze uit twee verschillende reisklassen: World Business Class en Economy Class. Binnen de Economy-klasse heb je behalve de standaard Economy-stoelen ook de keuze om een Economy Comfort stoel te kiezen. Deze stoelen hebben extra beenruimte, kunnen verder naar achteren versteld worden en zijn extra ergonomisch gevormd. Voor deze stoelen moet bijbetaald worden (met uitzondering van Flying Blue Platinum leden).

KLM vlucht van Amsterdam naar Bonaire

Met TUI fly naar Bonaire vliegen

Een tweede Nederlandse maatschappij waarmee je naar Bonaire kunt vliegen is TUI fly. Deze luchtvaartmaatschappij is onderdeel van het TUI concern dat ook compleet verzorgde pakketreizen naar Bonaire aanbiedt. TUI fly vloog vroeger onder de naam Arkefly. De koers van het moederconcern om alle Europese takken als één merk naar buiten te laten komen heeft geleid tot de naamswijziging. TUI fly vliegt met de moderne Boeing 787 Dreamliner tussen Amsterdam en Kralendijk. Dat geschiedt soms met een tussenlanding op Curaçao of Aruba. Dat kan zowel op de heenweg als op de terugweg zijn. Als je op dezelfde weekdag heen- en terugvliegt heb je normaal gesproken niet meer dan één tussenlanding. Dus op weg naar Bonaire of op de terugweg.

TUI fly werkt met 3 boekingsklassen. De standaardstoelen zijn de economyclass stoelen. Hier zit je iets krapper van bij KLM. Met bijbetaling kun je upgraden naar Comfort klasse. Je hebt dan tien centimeter extra ruimte tussen de stoelen. Nog beter zit je als je een Deluxe-stoel boekt. Naast extra beenruimte mag er dan ook ineens gratis een koffer mee en hoef je niet meer te betalen voor zaken als stoelreservering, alcoholische dranken en luxere maaltijden.

Bekijk Bonaire vliegtickets bij TUI

TUI toestel op Flamingo Airport

KLM of TUI fly?

De keuze om met KLM of TUI fly naar Bonaire te vliegen is vaak gebaseerd op de actuele prijzen en op persoonlijke voorkeur. KLM biedt standaard wat meer comfort zonder bij te hoeven betalen. Daarnaast kennen ze ook een echte business klasse met alle voordelen die daarbij horen. Het ‘frequent flyer’ programma van KLM, Flying Blue, is voor mensen die regelmatig vliegen een doorslaggevende factor. De echt frequente vliegers hebben voordelen ten opzichte van de mensen die minder vaak vliegen en je spaart bij KLM punten die je in kunt leveren voor gratis vluchten of upgrades. Bij TUI fly is de basisprijs vaak goedkoper dan bij KLM. Daarnaast is de Deluxe-cabine aanzienlijk goedkoper dan de business class van KLM. Er is verschil in comfort, maar voor velen zijn de Deluxe-stoelen van TUIfly comfortabel genoeg.

Met Corendon naar Bonaire vliegen

Vanaf november 2024 kun je met Corendon naar Bonaire vliegen. Corendon zal met de moderne Airbus A350 vanaf Amsterdam naar Bonaire vliegen. Dat doen ze voorlopig twee keer per week en altijd in combinatie met Curaçao. De vluchten van Corendon naar Bonaire zijn primair bedoeld om toeristen die een pakketreis naar Bonaire geboekt hebben, te kunnen vervoeren. Losse vliegtickets naar Bonaire zijn eveneens boekbaar.

Vanaf Brussel naar Bonaire vliegen

In de winter 2022/2023 kon je rechtstreeks vanaf Brussel naar Bonaire vliegen. De Belgische luchtvaartmaatschappij Air Belgium vloog twee keer per week vanaf het internationale vliegveld van Brussel naar Flamingo Airport op Bonaire. Dat deden ze met de moderne en relatief zuinige Airbus A330 NEO. De heenreis ging rechtstreeks vanaf Brussel naar Bonaire. Voor de terugweg stond er een tussenlanding op Curaçao ingepland. Bij Air Belgium kun je kiezen uit drie reisklassen: Economy, Premium en Business.

Op dit moment vliegt Air Belgium niet naar Bonaire.

Vluchtduur

Als je naar de schematijden kijkt dan zie je dat de vlucht vanuit Amsterdam naar Bonaire gemiddeld 10 tot 12 uur duurt. In de praktijk ligt de vliegduur ongeveer rond de tien uur. Dit is mede afhankelijk van de toegekende route, drukte in de lucht, de hoeveelheid tegenwind en de gemiddelde kruissnelheid waarmee gevlogen wordt. Op de route naar Amsterdam ben je vrijwel altijd sneller omdat je dan wind mee hebt in plaats van wind tegen. Een totale vluchtduur van acht tot iets meer dan negen uur is dan reëel. Heb je een tussenlanding dan heb je wat extra reistijd. Bij een tussenlanding op Aruba of Curaçao moet je op twee tot drie uur extra reistijd rekenen. Heb je een tussenlanding op Sint Maarten dan loopt de extra reistijd op tot meer dan vier uur.

Aankomst op Flamingo International Airport

Prijzen van vliegtickets

Dankzij de concurrentie tussen KLM en TUI fly kun je vaak redelijk goedkoop naar Bonaire vliegen. Ticketprijzen beginnen meestal rond de vijfhonderd euro. Gemiddeld betaal je voor een vliegticket naar Bonaire tussen de 700 en 1000 euro voor een retour. In de zomervakanties zie je helaas een ander beeld. De vraag overstijgt dan het aanbod, vooral voor vluchten aan het begin en het einde van een schoolvakantie. Soms betaal je voor een vliegticket zomaar het dubbele (of nog meer) dan een week voor of na een schoolvakantie. Op tijd boeken is het advies en als je het aandurft of kunt doen dan scheelt het vaak ook veel als je al op de vrijdag voor de vakantie vertrekt of op de eerste schooldag na een vakantie terugkeert.

Houd bij KLM de Real Deal Dagen in de gaten. De prijzen voor vliegtickets naar Bonaire liggen dan vaak een stukje lager. TUI heeft iets vergelijkbaars: de TUI Ticket Sale. Toevallig vallen deze uitverkoopperiodes vaak deels gelijk.

Flamingo International Airport

Bonaire International Airport of Flamingo Airport is de enige luchthaven van het eiland Bonaire. Het vliegveld heeft als IATA-code BON en ligt aan de zuidkant van de hoofdstad Kralendijk. Jaarlijks verwerkt de luchthaven iets minder dan een half miljoen passagiers. Die zijn vooral afkomstig uit Amsterdam, de Verenigde Staten, Curaçao en Latijns Amerika. Het is een vrij kleine luchthaven die wel van bijna alle gemakken voorzien is en efficiënt werkt.

Na aankomst verlaat je het vliegtuig met een trap (er zijn geen slurven) en loop je naar het terminalgebouw. Daar zit de paspoortcontrole vrijwel direct bij de ingang. Vervolgens ga je naar de enige bagageband van het vliegveld en daarna door de douane naar buiten. Het vertrek gaat vrijwel even soepel. In de vertrekhal zit beperkte horeca en wat winkelmogelijkheden.

Flamingo Airport

Van het vliegveld naar je accommodatie reizen

Als je een pakketreis geboekt hebt dan is het vervoer vrijwel altijd inbegrepen. De lokale reisvertegenwoordiging zorgt voor het transport naar je hotel of appartement. Bij de terugreis zorgen ze ervoor dat je weer op de luchthaven terecht komt. Dat geschiedt per bus(je) of taxi. Reis je op eigen houtje dan heb je drie mogelijkheden: je neemt een taxi, je huurt een auto of je regelt het transport bij je accommodaties. De afstand tot het centrum van Kralendijk is slechts een paar kilometer. De taxikosten vallen in dat geval alleszins mee. Als een huurauto ter beschikking wilt hebben dan kun je die het beste vooraf geregeld hebben. Dat kan onder andere bij Sunny Cars, waarbij er altijd sprake is van een all-inclusief verzekering en zonder rare valkuilen.