Handig om te weten

Ga je op vakantie naar Bonaire en wil je niet voor onaangename verrassingen komen te staan? Het is dan verstandig om je goed op je reis voor te bereiden. Op deze pagina lees je beknopte maar duidelijke informatie die van toepassing is voor Bonaire. We hebben deze informatie zoveel mogelijk uit eigen ervaring geschreven. Mocht er iets niet (meer) kloppen volgens u, neem dan eventjes contact met ons op zodat we de informatie waar nodig aan kunnen passen.

Voor meer uitgebreide reisinformatie zijn er prima Bonaire reisgidsen verkrijgbaar. Ook zijn er goede Bonaire-sites op internet te vinden die hele specifieke informatie bieden.

Alarmnummers

Het algemene alarmnummer op Bonaire is 911. Dit gratis nummer is zowel voor de politie, voor de brandweer als voor de ambulance. Mocht je 112 bellen dan wordt je automatisch doorgeschakeld naar 911.

De brandweer kun je rechtstreeks bellen via telefoonnummer 919. Er zijn twee brandweerkazernes op het eiland aanwezig: eentje bij het vliegveld en eentje in Rincon. De ambulancedienst bereik je via telefoonnummer 912. Op het moment dat je op zee in de problemen komt en dat je de mogelijkheid hebt om te bellen dan moet je de kustwacht via telefoonnummer 913 bellen. Met een marifoon zijn ze via kanaal 16 bereikbaar.

Douane

Wie naar Bonaire reist die krijgt te maken met invoerbeperkingen. Ondanks dat Bonaire tot Nederland behoort, gelden dezelfde invoerbeperkingen tussen Nederland en Bonaire als wanneer je van buiten de Europese Unie naar Nederland zou reizen. Dat komt omdat Bonaire geen grondgebied van de EU is en ook niet tot de Schengenzone behoort.
Zo mag er per volwassene 1 liter sterke drank of 2 liter wijn of 8 liter bier belastingvrij ingevoerd worden. Voor rookwaren geldt een limiet van 200 sigaretten of 25 sigaren of 50 cigarillo’s. Wie contant geld meeneemt naar Bonaire die mag niet meer dan $ 10.000,- bij zich hebben (of andere valuta met een gelijke waarde).

Het invoeren van vlees en vleeswaren is aan sterke restricties onderhavig. Pas op met medicijnen meenemen. Om problemen te voorkomen kun je het beste een medicijnpaspoort meenemen. Dat kun je gratis krijgen bij je apotheek.

Als je naar Nederland terugvliegt is het ten strengste verboden om schelpen of stukken koraal mee te nemen. Dat geldt ook voor souvenirs waar schelpen en/of stukken koraal in verwerkt zit. Het maakt niet uit of de koraal of schelpen uit de zee komen, van het strand opgeraapt zijn of in een winkel gekocht zijn.

Schelpen mogen niet mee naar huis

Drugs

Het liberale beleid dat in Nederland op het gebied van drugs gehanteerd wordt kennen ze op Bonaire niet. Voer daarom geen drugs in, gebruik geen drugs, handel niet in drugs en bezit geen drugs. Op Bonaire geldt er geen gedoogbeleid op dit gebied.

Elektriciteit

De netspanning op Bonaire is 120/127 volt bij 50 Hz. In Nederland is dat 220/230 volt bij 50 Hz. Veel apparatuur werkt op beide spanningen, maar zeker is dat niet. Controleer dat op het apparaat dat je wilt gebruiken. Op Bonaire worden de Amerikaanse stekkers met twee platte polen en de bijbehorende stopcontacten gebruikt. Voor Europese stekkers moet je in dat geval een wereldstekker gebruiken. Er zijn echter ook steeds meer hotels en appartementen waar de Nederlandse stopcontacten geplaatst zijn, waardoor je zonder wereldstekker of adapter gebruik kunt maken van elektriciteit.

Excursies regelen

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten op Bonaire bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie op Bonaire.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen op Bonaire
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours op Bonaire via GetYourGuide

Feestdagen

Onderstaande feestdagen zijn nationale en katholieke feestdagen die gevierd worden op Bonaire. Banken, kantoren, winkels en een aantal musea zijn dan vaak gesloten of kennen aangepaste openingstijden. Soms doen restaurants hier ook aan mee.

1 januari – Nieuwjaarsdag
februari/maart – carnaval
30 april – Dia de Rincon
24 juni – Sint Jansdag
29 juni – Petrusdag
6 september – Bonairedag
5 december – Sinterklaas
25 en 26 december – Kerstmis

Fietsen

Als je dat wilt, dan kun je Bonaire op de fiets verkennen of de fiets binnen Kralendijk als vervoermiddel gebruiken. Weet wel dat fietsen op Bonaire wat anders is dan in Nederland. Hier vind je geen fietspaden en is de weg niet altijd berekend op fietsers. Het vergt wat extra oplettendheid van jou als fietsen. In Kralendijk zijn verschillende fietsverhuurders gevestigd.

Wil je meer weten over fietsen op Bonaire?

Lees dan zeker dit verhaal:
5 dingen die je moet weten over fietsen op Bonaire

Fooien

Zoals op zoveel plekken in het Caribisch gebied is het geven van fooien normaal op Bonaire. Als een bar of restaurant geen servicekosten in rekening heeft gebracht dan is een percentage van tenminste 10% over de eindrekening gebruikelijk op Bonaire. Als er wel servicekosten berekend zijn dan mag je natuurlijk altijd nog wel een fooi geven net zoals je dat in Nederland zou doen.
De mensen die je hotelkamer of appartement schoonmaken verwachten ook een fooi. Reken op 1 tot 2 dollar per dag. Leg dat op je hoofdkussen zodat er geen onduidelijkheid is waar het geld voor bedoeld is.

Onze auteur Patrick heeft een goed artikel geschreven over fooien op reis. Hier lees je uitgebreide info over fooien en een aantal belangrijke tips omtrent het geven van fooi.

fooien

Geld

Op Bonaire is de Amerikaanse dollar de officiële munteenheid. Je zou verwachten dat hier de euro gebruikt zou worden, omdat Bonaire een Nederlandse gemeente. Vanwege de geografische ligging is het gebruiken van de dollar meer voor de hand liggend. Als je geld gaat opnemen via de verschillende geldautomaten dan zijn het dan ook dollars die je ontvangt. Voor het geld pinnen worden transactiekosten door de bank in rekening gebracht. Houd er rekening mee dat biljetten van 50 dollar en zeker biljetten van 100 dollar niet overal geaccepteerd worden.

geldautomaat op Bonaire

Als je je betaalprofiel op ‘wereld’ hebt staan dan kun je op verschillende plekken gewoon met je pinpas betalen. Dat kan bijvoorbeeld bij de grote supermarkten en bij verschillende winkels. Ook redelijk wat eetgelegenheden accepteren betaling via Maestro.

De bekende creditcards van Visa, Mastercard en American Express worden op veel plekken geaccepteerd. Soms wordt er vanwege de transactiekosten wel een minimum bestedingsbedrag gehanteerd.

TIP: Wisselkoers berekenen en dollars bestellen

Wil je de huidige wisselkoers van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro berekenen? Gebruik dan de valutacalculator van GWK Travelex. Je ziet meteen hoeveel jouw euro waard is op reis. Je kunt via de site meteen je dollars bestellen, zodat je bij aankomst in Bonaire niet eerst op zoek hoeft te gaan naar een geldautomaat. Ook voorkom je de stress dat het te druk is bij de geldautomaat, er geen geld in zit of je bankpas geweigerd wordt. Een vervelend feit is dat geldautomaten bij opnames in het buitenland vaak beperkt zijn in het maximumbedrag dat je per dag op kunt nemen. Dat is meestal een equivalent van ongeveer 250 tot 350 euro.

Bereken hier de wisselkoers van de euro tegen de dollar en bestel je geld eventueel direct online.

Gezondheid

De gezondheidszorg op Bonaire is goed. De kwaliteit van de artsen is vergelijkbaar met Nederland en het eiland heeft een eigen ziekenhuis: Hospitaal San Francisco. Behalve verschillende specialisten telt het ziekenhuis ook een Spoedeisende Hulp, een operatiekamer en een recompressiekamer voor het geval dat een duiker te maken krijgt met decompressie.
Om Bonaire te bezoeken zijn er geen inentingen verplicht, tenzij dat je in de week voorafgaand aan je reis naar Bonaire in een land bent geweest waar gele koorts heerst. In dat geval heb je een vaccinatie nodig tegen gele koorts en moet je dat ook kunnen aantonen bij aankomst in Bonaire.

Behalve virussen die overgebracht kunnen worden via muggen (zie hoofdstuk ‘muggen’) zijn er weinig gezondheidsrisico’s die je in Nederland niet hebt. Er is op Bonaire een verhoogde kans op reizigersdiarree. In de praktijk zijn er relatief weinig mensen die hier last van krijgen tijdens hun bezoek aan het eiland. Ook moet je oppassen voor de sterke zon. O ja, als je gaat zwemmen dan zul je merken dat op veel plekken de stroming verraderlijk sterk kan zijn. Menig zwemmer en snorkelaar heeft zich hier al in vergist. Ga daarom niet te ver uit de kust weg als je gaat zwemmen.

De kracht van de zon wordt heel vaak onderschat door toeristen die Bonaire bezoeken. Omdat je veel dichter bij de evenaar bent heb je hier het hele jaar door te maken met een enorm sterke zon. Verbranding van de huid geschiedt daardoor snel, zeker als je daar gevoelig voor bent. Op tijd smeren of spuiten met een antizonnebrandmiddel is daarom een absolute must op Bonaire. Als je gaat snorkelen zou je het beste een oud T-shirt aan kunnen trekken om je rug te beschermen. Houd overdag rekening met de tere huidjes van kinderen. Houd ze in de heetste uren (11 tot 15 uur) het liefste helemaal uit de zon. Lang lunchen in de schaduw is een manier om dat deels voor elkaar te krijgen.

Internet

De tijd dat je op Bonaire vooral afhankelijk was van internetcafés om de digitale snelweg op te gaan ligt alweer een tijdje achter ons. Zowel via het mobiele netwerk als via Wi-Fi zijn er volop mogelijkheden om online te gaan. Houd er rekening mee dat de kosten voor het gebruik van mobiel internet via de mobile netwerken duur is. Hoewel Bonaire wel tot Nederland behoort, geldt internetten en bellen op Bonaire als internationaal mobiel verkeer dat niet binnen je Nederlandse bundels valt. En let op, want de prijzen per MB kunnen fiks zijn. Informeer daarom bij je provider wat de kosten zijn. Kijk ook of er voordelige dag- of weekbundels zijn waar je gebruik van kunt maken.

Gelukkig zijn er op Bonaire heel veel plekken waar je gratis gebruik kunt maken van draadloos internet via Wi-Fi. Hotels, appartementen restaurants en bars bieden vaak gratis wifi aan. Je moet wel steeds vaker even om het wachtwoord vragen voordat je online kunt.

wifi

Muggen

Op Bonaire komen muggen voor. Het bestaat bijna niet dat je niet een keer een mug op een ontbloot lichaamsdeel zult spotten. Muggen komen het hele jaar voor op Bonaire, maar vooral na periodes waarin er meer regen valt merk je dat de hoeveelheid muggen toeneemt. De normale muggen zijn vanaf zonsondergang actief en kunnen flink vervelend zijn. Bedekkende kleding, maar vooral het gebruik van een antimuggenmiddel met de werkzame stof DEET moet ervoor zorgen dat de muggen je met rust laten.

Overdag is er een andere mug actief: de Aziatische tijgermug. Deze mug heeft zich helaas vanuit Azië over grote delen van de tropische gordel verspreid en is dus ook op Bonaire terechtgekomen. De tijgermug is niet alleen vervelend. Hij kan ook dengue (knokkelkoorts) overbrengen. Deze ziekte is normaal gesproken niet dodelijk. Je kunt er echter wel goed ziek van worden. Ook tegen tijgermuggen gebruik je een antimuggenmiddel met DEET. Als dit in combinatie met een antizonnebrandmiddel gebruikt dan moet je eerst je antizonnebrandmiddel aanbrengen op de huid en pas 15-30 minuten later het antimuggenmiddel.

Malaria komt op Bonaire vooralsnog niet voor.

Reisdocumenten

Hoewel Bonaire tot Nederland behoort kun je niet zomaar zonder paspoort naar Bonaire reizen. Ook houders van een Nederlands paspoort hebben een geldig paspoort nodig om Bonaire te bezoeken. Je paspoort moet tenminste zes maanden geldig zijn na vertrek vanaf Bonaire en kinderen hebben hun eigen paspoort nodig. Er is tegenwoordig geen landingskaart meer nodig om het eiland te kunnen bezoeken. Wel krijg je een mooie stempel van Bonaire in je paspoort gestempeld met je aankomstdatum.

Als toerist kun je Bonaire 180 dagen binnen een tijdsbestek van één jaar (dus niet één kalenderjaar) bezoeken. Dat hoeft niet persé een aaneengesloten periode te zijn.

In 2022 heeft Bonaire de Visitor Entry Tax ingevoerd. Dit is een vast bedrag van $ 75,- aan toeristenbelasting dat per persoon per bezoek betaald moet worden. Als je de Visitor Entry Tax niet betaalt, kom je Bonaire niet binnen. Het handigste is als je de Visitor Entry Tax vooraf online voldoet. Dan hoef je bij aankomst op Flamingo Airport niet in de rij te gaan staan om te betalen.

Meer weten over de Visitor Entry Tax voor Bonaire?
Bezoek dan deze pagina:
5 dingen die je moet weten over de Visitor Entry Tax voor Bonaire

Direct de Visitor Entry Tax betalen?
Je kunt de Visitor Entry Tax via deze pagina online regelen.

Reisdocumenten

Stinapa-penning

Ga je rondom Bonaire het water in of wil je het water van Lac in of op om te windsurfen, kajakken, zwemmen of snorkelen? Dan ben je verplicht om een zogenaamde Stinapa-penning te kopen. Deze penning is een manier om de ‘nature fee‘ te betalen die verplicht is voor iedereen ouder dan 12 jaar.

Er waren vroeger twee soorten Stinapa-penningen: eentje voor duikers en eentje voor andere activiteiten zoals snorkelen, windsurfen, kitesurfen, kajakken en zwemmen. Tegenwoordig is er slechts 1 type Stinapa tag, waardoor iedereen hetzelfde tarief betaalt.

Op deze pagina over de Stinapa-penning lees je exact het hoe en waarom van deze penning, de regels, waar je de penning kunt kopen en wat er gebeurt als je geen penning hebt waar die wel nodig is.

Taal

Bonaire kent twee officiële talen: Nederlands en Papiaments. De officiële bestuurstaal op het eiland is Nederlands. Het Papiaments wordt ook gesproken op Curaçao en Aruba en heeft invloeden uit veel verschillende talen. De basis bestaat vooral uit Spaans en Portugees met een flinke vleug Nederlands. Veel mensen op Bonaire spreken ook Engels. Een klein deel van de bevolking heeft Spaans als primaire taal.

Toeristenbelasting

Bonaire kent sinds 1 juli 2022 een systeem waarbij je toeristenbelasting per persoon per verblijf betaalt. Het oude systeem van toeristenbelasting op accommodaties en huurauto’s is hiermee komen te vervallen. De Visitor Entry Tax – zo heet de toeristenbelasting op Bonaire nu – bedraagt $ 75,- per persoon per verblijf. Dit geldt voor bezoekers vanaf 13 jaar en ouder. Voor kinderen tot en met 12 jaar geldt er een gereduceerd tarief van $ 10,- per persoon per verblijf. De Visitor Entry Tax moet vooraf online of anders bij aankomst op de internationale luchthaven van Bonaire betaald worden. Dat kan alleen digitaal. Met contant geld betalen is niet mogelijk.

Ben je ingezetene van een van de voormalige Nederlandse Antillen? Dan betaal je het kortingstarief van $ 10,-, ongeacht je leeftijd. Woon je op Bonaire? Dan betaal je geen toeristenbelasting.

Voor cruisepassagiers geldt er een toeristenbelasting van $10 per cruisepassagier. De cruisemaatschappijen zijn verantwoordelijk voor het innen en afdragen van de belasting namens de bezoekende passagiers. Als cruisepassagier hoef je zelf dus niets te doen.

HANDIG:
5 dingen die je moet weten over de Visitor Entry Tax voor Bonaire

Zo betaal de toeristenbelasting Bonaire

Tijdsverschil

Bonaire ligt in een andere tijdzone dan Nederland. Als het in Nederland wintertijd is, is het op Bonaire 5 uur vroeger. Tijdens onze zomertijd bedraagt het verschil 6 uur. Dat komt doordat men op het eiland Bonaire niet aan de zomertijdregeling meedoet. Vanwege het tijdsverschil is de kans groot dat je last gaat krijgen van een jetlag. Die jetlag is meestal erger na thuiskomst in Nederland dan na aankomst op Bonaire.

Veiligheid

Bonaire is een redelijk veilig eiland. Zeker voor Caribische begrippen, want dan behoort Bonaire tot de meest veilige bestemmingen binnen het Caribisch gebied. Ernstige misdaden komen hier amper voor en wie een beetje oplettend is die zal niet zo snel te maken krijgen met diefstal. Het grootste risico is het achterlaten van waardevolle spullen op stranden en in auto’s. Pas vooral goed op als je gaat duiken of snorkelen. Dieven slaan graag toe in auto’s van mensen die actief in het water bezig zijn. Het beste laat je helemaal niets van enige waarde achter in de auto en sluit je hem niet af. Dat voorkomt dat je autoruit onnodig ingetikt wordt. De natuur is misschien wel je grootste vijand op Bonaire. Onderschat de zeestroming niet als je gaat zwemmen of snorkelen. Pas op aan de noordkust en oostkust van het eiland waar stukken rots af kunnen breken aan de ruige kust en waar de golven hard in kunnen beuken op de kust.

veiligheid