De stranden van Bonaire

Bonaire wordt amper gepromoot vanwege haar stranden. Dat komt omdat het vooral de onderwaterwereld is waar Bonaire mee geassocieerd wordt. Jammer dat de stranden hiermee een beetje in de schaduw komen te staan, want Bonaire telt een aantal stranden die zeker noemenswaardig zijn en waar je je prima kunt vermaken. Op deze pagina geven we informatie over de diverse stranden die Bonaire rijk is, inclusief eigen foto’s van de stranden zodat je een mooie indruk hebt van hoe de stranden er uit zien.

Goed om te weten

Een deel van de stranden zijn privéstranden. Deze zijn in bezit van bedrijven, particulieren of hotels. Sommige privéstranden van hotels kun je tegen betaling wel bezoeken. Je betaalt dan een vast bedrag per persoon per dag.

Redelijk veel stranden zijn niet toegestaan voor honden. De kans is klein dat je als toerist een hond meeneemt naar Bonaire, maar mocht je dat wel doen weet dan dat je je viervoeter net zomaar mee kunt nemen naar ieder willekeurig strand. Het maakt hier niet bij uit of je hond wel of niet aangelijnd is.

Veel stranden op Bonaire bestaat uit rotsen, steentjes en stukken dood koraal. Op het moment dat je de zee in gaat dan moet je oppassen voor de ondergrond. Stukjes koraal kunnen erg scherp zijn en verwondingen aan je voeten bezorgen. Ook kun je je lelijk bezeren aan stenen of aan waterdieren die niet graag aangeraakt worden. Het is zeker het overwegen waard om iets van waterschoenen aan te doen als je de zee in gaat.

Bonaire is een belangrijke broedplaats voor zeeschildpadden. Op sommige stranden zie je waarschuwingsboden staan. Laat de eieren met rust als je deze ontdekt en waarschuw de Sea Turtle Conservation Bonaire (STCB). Zij kunnen er dan voor zorgen dat het nest beschermd wordt en zullen het nest monitoren.

Voorzieningen op stranden

De meeste stranden op Bonaire kennen amper voorzieningen. Waar menig Caribisch eiland stranden kent vol beachbars, restaurants, toiletten, douchegelegenheden en strandstoelen daar zijn de stranden op Bonaire vooral erg puur. Wil je wat eten of drinken? Dat zul je in veel gevallen zelf mee moeten nemen. Een plasje doen? Gebruik daar de zee maar voor. Uitzonderingen zijn de stranden aan de Lacbaai en enkele privéstranden aan de westkust van Bonaire.

De stranden van Bonaire

Bonaire telt meer dan twintig stranden, waarvan slechts een beperkt deel zandstranden zijn. Bij heel veel stranden kun je zowel zwemmen, snorkelen en duiken. Kitesurfers kunnen terecht bij Pink Beach, Atlantis Beach, Playa Grandi en bij Klein Bonaire bij No Name Beach. Windsurfers kunnen vooral actief zijn bij Cai, Sorobon Beach en Kontiki Beach. De stranden aan de noordkust zijn niet of amper geschikt om het water in te gaan. Hieronder vind je informatie over een aantal specifieke stranden op Bonaire.

Coco Beach
Wil je het ultieme tropische gevoel ervaren van een wit zandstrand met een blauwe zee, palmbomen en een aangename beachbar? Dat is Coco Beach misschien wel de beste plek op het eiland om dit gevoel te ervaren. Aan de noordkant van Kralendijk hebben ze een dit heerlijke strand aangelegd. Het zand is met vrachtwagens tegelijk aangeleverd om het tekort aan witte zandstranden op Bonaire te compenseren.
Vanwege de ligging is Coco Beach een ideale plek om de zon onder te zien gaan. Overdag kun je gebruik maken van de vele strandbedjes die je hier kunt huren, is er de mogelijkheid om beachvolley te spelen en kun je natuurlijk volop eten en drinken bestellen. Je kunt hier zelfs tot elf uur ’s avonds dineren als je dat wilt. In het weekeinde is er vaak live muziek of worden er evenementen georganiseerd.

Coco Beach

Sorobon Beach
Ons favoriete strand op Bonaire is Sorobon Beach. Dit strand ligt aan de oostkant van het eiland, aan de zuidkant van waar Lac Bay begint. Sorobon Beach biedt fraaie witte zandstranden in combinatie met ondiep felblauw water. Dit is eigenlijk het perfecte plaatje zoals je het je voorstelt bij een Caribisch strand. Als je kijkt naar de andere stranden dan wijkt dit strand echt af. Niet voor niets dat dit strand voor toeristen een populaire hangout is gedurende de dag. Sorobon Beach is ook dé plek op het eiland om te windsurfen. Het ondiepe en warme zeewater in combinatie met de aanlandige wind zorgen voor ideale omstandigheden om te windsurfen.

Aan Sorobon Beach staan drie strandtenten. Het sjiekste strand is het privéstrand van het Sorobon Beach Resort. Als gast van het resort mag je gratis gebruik maken van het zandstrand, maar als bezoeker kun je het strand ook op. Dit kost je $ 15 per persoon per dag. Daarnaast ligt Jibe City. Dit is een begrip onder windsurfers maar ook onder toeristen die gewoon een relaxte dag aan het strand door willen brengen. Jibe City is een combinatie van windsurfschool, beachclub en strand. Hier kun je heerlijk van een koele Amstel Bright of cocktail genieten terwijl je de windsurfers hun ding ziet doen op het prachtige water. Bij Jibe City staan strandstoelen waar je op kunt relaxen in de zon. De Hang Out Beach Bar serveert ook sandwiches en eenvoudige maaltijden. Wat heb je nog meer nodig?
De derde is The Wind and Surf Beach Hut. Deze ligt het meest noordelijk, bij The Bonaire Windsurfing Place. Ook hier kun je koele drankjes krijgen, eenvoudige hapjes en draait alles verder om het strandleven en windsurfen.

Sorobon Beach

Cai
Aan de noordkant van de Lacbaai ligt het Cai. Je bereikt dit meest noordelijke plekje van de inham alleen maar via onverharde wegen, die na een periode van nat weer slechter begaanbaar is. Cai is vooral onder locals populair. Zij komen hier vooral op zondag naartoe om met het hele gezin van het goede leven te genieten. Complete families genieten hier van de zon, de zee en meegebrachte hapjes en drankjes. Kenmerkend voor Cai zijn de bergen met karkoschelpen. De slakken die hierin zitten worden als lekkernij gegeten. Tegenwoordig zijn dat geen lokale kroonslakken meer, omdat de dieren beschermd zijn. Als herinnering aan de periode dat er nog wel karko’s gegeten werden die hier uit de zee gehaald hebben kun je nu nog bergen met lege karkoschelpen zien.

Cai

Kontiki Beach
Ter hoogte van de Kontiki appartementen en het bijbehorende restaurant ligt Kontiki Beach. Dit kleine zandstrand ligt aan de westelijke kant van de Lacbaai. Je kijkt uit over de lagune en ziet in de verte de windsurfers genieten van de wind en het water. Op Kontiki Beach staan een paar picknicktafels waar vooral in het weekeinde gebruik van gemaakt wordt. Vanaf Kontiki Beach kun je aan de linker- en rechterkant mangrove zien die rondom de baai veel voorkomt.

Kontiki Beach

Donkey Beach
Als je wilt gaan snorkelen of duiken op korte afstand van Kralendijk dan kom je al snel op het vrij populaire Donkey Beach uit. Deels zand, deels versteend koraal en deels steen vormen samen het oppervlak van dit strand. Er is volop parkeerplek lands de EEG Boulevard waar Donkey Beach aan ligt. Het strand is gemakkelijk te vinden, want het ligt direct aan het begin van de landingsbaan van het internationale vliegveld van Bonaire. Dit is dan ook de uitgelezen plek om vliegtuigen te spotten die op Bonaire landen. Bij Donkey Beach maakt het niet zoveel uit waar je het water in gaat. Gegarandeerd zie je allerlei tropische vissen tussen de waterplanten en het koraal zwemmen.

Donkey Beach

18th Palm Beach
Zee, zandstrand en palmbomen. Dat is het strand van het Van der Valk Plaza Beach Resort Beach. Het strand wordt ook wel het Van der Valk strand of 18 Palms genoemd. Het is een privéstrand dat in eerste instantie bedoeld is voor de gasten van het Plaza Beach Resort Beach. Tegen betaling kun je hier ook als niet-gast lekker een dagje aan het strand relaxen. Wat niet iedereen weet is dat dit strand één van de betere plekken is om te snorkelen of te duiken. Het resort heeft zelfs een eigen duikschool. Als je gaat snorkelen dan kun je veel verschillende vissoorten tegenkomen zoals tarpons en barracuda’s. Pas wel op voor de steenvis, want deze gevaarlijke rakker verschuilt zich hier soms ook in het water.

18th Palm Beach

1000 Steps Beach
Ongeveer halverwege de weg van Kralendijk naar het Gotomeer kom je langs 1000 Steps Beach. Deze naam heeft het strand gekregen vanwege de lange trap die je af moet dalen om bij dit kiezelstrand te komen. Het zijn geen duizend treden, maar de naam geeft wel aan dat je iets meer moeite dan elders op het eiland moet doen om tot aan het water te komen. Het strand wordt amper gebruikt om te zonnen (hoewel je hier wel prima uit de wind ligt). Het zijn vooral duikers en in wat mindere mate snorkelaars die naar 1000 Steps Beach komen. Dit is een van de betere plekjes langs de kust om de rijke onderwaterwereld van Bonaire te bewonderen. Let wel op als je je auto boven aan parkeert. Laat niets waardevols achter en doe de auto niet op slot. Dit is een gemakkelijke plek voor dieven om toe te slaan.

🔗 uitgebreide info over 1000 Steps Beach

1000 Steps Beach