Bonaire FAQ

Heb je een vraag over Bonaire of vakantie vieren op Bonaire? Wij ontvangen via de website van Bonaire voor beginners geregeld vragen over Bonaire, die we vaak met alle liefde beantwoorden als we dat kunnen. Om jullie als bezoeker van dienst te zijn hebben we hieronder veel gestelde vragen over Bonaire en de bijbehorende antwoorden gepubliceerd.

Heb je vragen die niet op deze pagina staan? Kijk dan of we elders op onze website het onderwerp al behandelen. Heb je nog steeds een vraag die je wilt stellen over Bonaire? Neem dan contact met ons op!

Bonaire

Algemene vragen over Bonaire

  • Hoe groot is Bonaire?

    Bonaire is het grootste eiland van Caribisch Nederland en het op één na grootste eiland van alle Caribische eilanden die tot het Koninkrijk der Nederlanden behoren. De totale oppervlakte van Bonaire bedraagt 288 km². De maximale lengte is 38,5 kilometer. Op het breedste punt meet Bonaire 12 kilometer.

    Buureiland Curaçao is met 444 vierkante kilometer ruim anderhalf keer zo groot. Aruba is na Bonaire het derde eiland binnen de Caribische bestemmingen van het Koninkrijk der Nederlanden. Dit eiland heeft een oppervlakte van 178,9 vierkante kilometer.

    Ter vergelijking: Nederland zelf heeft een totale oppervlakte van 41.543 km². Het grootste Waddeneiland Texel is met 161,12 km² ongeveer een derde kleiner dan Bonaire.

  • Wat is de hoofdstad van Bonaire?

    De hoofdstad van Bonaire is Kralendijk. Deze in het zuidwesten van Bonaire gelegen stad is veruit de grootste plaats van het eiland. Ongeveer negentig procent van de bevolking van Bonaire woont in Kralendijk.

    Vroeger was het dorp Rincon de hoofdstad van Bonaire. Vanaf het moment dat de rol van belangrijkste plaats op het eiland overgedragen werd aan Kralendijk is de ontwikkeling van Rincon stil komen te staan.

Praktische zaken

  • Heb ik een reisstekker nodig in Bonaire?

    Over de wereld worden er verschillende stekkers en stopcontacten gebruikt. In Nederland gebruiken we de Europese stekkers met twee ronde pinnen. Op het Amerikaanse continent worden er vooral de zogenaamde Amerikaanse stekkers en stopcontacten gebruikt. Deze stekkers werken met twee platte pinnen. Op Bonaire komen vooral de Amerikaanse stopcontacten voor. Sommige accommodaties bieden (ook) Europese stopcontacten aan.

    Het beste is om een wereldstekker of adapter aan te schaffen. Je weet dan zeker dat je altijd gebruik kunt maken van de aanwezige stopcontacten.

  • Is Bonaire gevaarlijk?

    Het Caribisch gebied is prachtig, maar heeft helaas ook de reputatie dat het er onveilig is. Er zijn eilanden en gebieden waar je als toerist het risico loopt om beroofd te worden, al dan niet met geweld. Bonaire is gelukkig één van de positieve uitzonderingen in de regio. Het is niet zo dat er helemaal geen kans bestaat dat je te maken krijgt met criminaliteit, maar de kans is aanzienlijk kleiner dan bijvoorbeeld op buureiland Curaçao.

    Grotere risico’s voor toeristen zijn de hoge zonkracht (verbranding!) en het koraal. Mocht je met je ledematen of lijf langs het koraal schuren dan kan dat lelijke verwondingen opleveren.

  • Kun je op Bonaire met de euro betalen?

    Omdat Bonaire tot Nederland behoort zou je vermoeden dat je er met de euro kunt betalen. Dat zou wel gemakkelijk zijn, omdat je dan geen geld hoeft te wisselen en niet om hoeft te rekenen. Omdat Bonaire niet tot de Europese Unie behoort, is de euro niet automatisch de officiële valuta in Bonaire. Men heeft er op Bonaire voor gekozen om de Amerikaanse dollar als wettig betaalmiddel te hanteren. Dat is handig omdat Bonaire in een regio ligt waar landen vooral de US dollar hanteren.

    De euro wordt eigenlijk nergens in Bonaire geaccepteerd, dus ook niet als een secundaire valuta. Het enige dat je hier met euro’s kunt doen is deze omwisselen voor dollars.

  • Mag ik met een ID-kaart naar Bonaire reizen?

    Als je met een Europese ID-kaart naar Bonaire wilt reizen, dan kan dat niet. Hoewel Bonaire een bijzondere gemeente van Nederland is, behoort het niet tot de Europese Unie of de Schengenzone. Je hebt daarom altijd een paspoort nodig om naar Bonaire te kunnen reizen.

  • Spreekt men Nederlands op Bonaire?

    Het is wel handig als je gewoon Nederlands kunt spreken op vakantie. Een veelgestelde vraag van potentiële Bonaire-bezoekers is of je op Bonaire Nederlands kunt spreken.

    Bonaire kent twee officiële talen: Nederlands en Papiaments. Een groot deel van de bevolking spreekt Nederlands. Als toerist krijg je vrijwel alleen maar te maken met mensen die de Nederlandse taal spreken. Zo niet, dan spreken ze vaak wel Engels. Het aantal inwoners dat alleen maar Papiaments spreekt is vrij klein.

Vakantie op Bonaire

  • Is Bonaire een dure vakantiebestemming?

    Bonaire is geen goedkope bestemming, maar ook niet duur. Wie naar de pakketreizen naar Bonaire kijkt die zal zien dat de prijzen een beetje tussen die van Curaçao en Aruba in liggen. Soms zijn er goede last minute aanbiedingen omdat er vliegtuigstoelen over zijn die gevuld dienen te worden. Het nadeel van Bonaire is dat levensmiddelen en andere zaken veelal geïmporteerd moeten worden. Dat soort zaken zijn daarom vaak duurder dan in Nederland. De hogere prijzen voor vlees, groente en andere ingrediënten zorgen ervoor dat dit doorwerkt in de prijzen in de horeca.

  • Wat is de beste reistijd voor Bonaire?

    Als je een vakantie naar Bonaire wilt boeken, dan kun je dat het hele jaar door doen. Omdat het laatste kwartaal van het jaar er sprake is van een regenseizoen op Bonaire, is dit een minder geschikte periode om naar Bonaire te reizen. Wie puur naar het weer kijkt die kan het beste tussen februari en juni naar Bonaire reizen.

  • Zijn er zandstranden op Bonaire?

    Een misverstand dat vrij hardnekkig is, is dat Bonaire geen mooie zandstranden zou hebben. Wat wel waar is, is dat je op Aruba en Curaçao meer en grotere zandstranden hebt.

    Langs de kust van Bonaire vind je verschillende witte zandstranden. Sommige van deze stranden bestaan grotendeels of helemaal uit fijn wit koraalzand. Andere stranden kennen een mix van wit zand met stukken dood koraal. De felblauwe zorgt voor fraaie contrasten die mooie plaatjes opleveren.

    Mooie zandstranden op Bonaire zijn o.a. Sorobon Beach, de stranden aan de Lac Baai en Coco Beach.

Weer en klimaat op Bonaire

  • Hoe warm is het zeewater rond Bonaire?

    De ligging in de Caribische Zee zorgt voor aangename zeewatertemperaturen rond Bonaire. De laagste temperaturen worden in de eerste maanden van het jaar bereikt: ongeveer 25-26 graden Celsius. Daarna warmt het zeewater op naar ongeveer 28 tot 29 graden in de periode augustus tot en met november.

    In de eerste meters vanaf de kust is het zeewater dankzij opwarming door de zon vaak wat warmer. Het water in de Lac Baai is standaard ongeveer 2 tot 3 graden warmer dan het water in de zee.

  • Kan het sneeuwen op Bonaire?

    Sneeuw is onmogelijk op Bonaire. Het tropische klimaat van Bonaire zorgt ervoor dat de temperaturen nooit laag genoeg kunnen zijn om voor sneeuw te zorgen. De witte bergen die je op sommige foto’s ziet zijn zoutbergen. Dit zout wordt al eeuwenlang gewonnen op de zoutpannen van Bonaire.

  • Komen er orkanen voor op Bonaire?

    De kans dat Bonaire door een orkaan getroffen wordt is vrij klein, maar niet onmogelijk. In principe ligt Bonaire buiten de orkaanzone. Dat is het gebied waar tijdens het orkaanseizoen geregeld orkanen en tropische stormen voor kunnen komen. Omdat tropische cyclonen, zoals orkanen ook wel genoemd worden, zich niet altijd aan vaste regels houden, kan het voorkomen dat een cycloon een zuidelijker pad dan gebruikelijk volgt. Daarbij bestaat de kans dat de benedenwindse eilanden waaronder Bonaire getroffen. Zo geschiedde eind september 2016, toen orkaan Matthew langs Bonaire scheerde en voor redelijk wat schade zorgde. De meeste schade vond onderwater plaats. Koraal werd op grote schaal vernield of verplaatst.

  • Klopt het dat het op Bonaire hard waait?

    Wie de klimaatstatistieken of de weersverwachtingen van Bonaire bekijkt die zal zien dat er inderdaad vrijwel altijd een vrij stevige wind staat. De windrichting is vrijwel altijd oostelijk of anders noordoostelijk of zuidoostelijk. De wind waait nooit uit het westen en slechts bij uitzondering uit het noorden of zuiden (<1% van de tijd). De passaat die over Bonaire waait heeft een gemiddelde snelheid van ongeveer 29 tot 31 kilometer per uur. Dat komt overeen met windkracht 5. Een dergelijke wind zorgt ervoor dat je wind tegen harder moet fietsen, maar ook dat windsurfers en kitesurfers hun sport prima kunnen beoefenen op Bonaire. Daarnaast zorgt de vrijwel altijd aanwezige wind ervoor dat de warmte voor het gevoel enigszins getemperd wordt.

  • Regent het vaak op Bonaire?

    Bonaire is een redelijk droge bestemming. Gemiddeld valt er ongeveer 40% minder regen dan in Nederland. Echt regenachtige dagen komen er niet zoveel voor. De kans dat jouw vakantie op Bonaire in het water valt is daarom vrij klein. In de maanden oktober, november en in mindere mate december kan het gebeuren dat je te maken hebt met een overwegend grijze dag met meerdere buien.

    Meestal blijft regenval beperkt tot een enkele bui of soms meerdere buien. Na de regen komt de zon vaak snel weer tevoorschijn.