Autorijden op Bonaire

Met een Nederlands rijbewijs mag je in Bonaire de weg op. Wij zouden zeker aan willen raden om een auto te huren als je op Bonaire bent, zodat je wat meer van het eiland kunt zien. Ook geeft het je volledige bewegingsvrijheid. Houd er wel rekening mee dat autorijden op het eiland wat relaxter er aan toegaat dan in Nederland. Daardoor doe je over kleine afstanden vaak wat langer dan wat je gewend bent. Er zijn een aantal belangrijke doorgangswegen die verhard zijn. Om sommige plekken te bereiken moet je over onverharde wegen rijden. In het Washington Slagbaai Nationaal Park zijn er alleen maar onverharde wegen. Mocht je het nationale park in willen gaan dan is een pick-up of 4×4 aan te raden. De langste route (de gele route) kun je eigenlijk niet met een normale auto doen.

Autorijden op Bonaire

De verkeersregels

De meeste verkeersregels zijn op Bonaire hetzelfde als in Nederland. De voorrangsregels wijken op Bonaire wel af van wat je in Nederland gewend bent. Hier heeft het doorgaande verkeer voorrang in plaats van rechts. Op de rotonde heeft het verkeer dat zich op de rotonde bevindt voorrang. Net als elders in de Cariben zijn voorrangsregels niet altijd het belangrijkste element op de weg. Hoffelijkheid is iets wat men hier nog kent in het verkeer. Sta er ook niet van te kijken als mensen vanaf de kant van de weg ineens de weg oprijden en verwachten dat verkeer dat er aankomt wat afremt als het nodig zou moeten zijn.
Niet onbelangrijk is overigens om te weten dat mensen zomaar kunnen stoppen om auto’s die vanaf links de weg op willen draaien voorrang te geven. Een redelijk vaak gemaakte fout door toeristen is het niet voldoende afstand houden waardoor je bovenop je voorganger knalt in zo’n situatie.

De maximumsnelheden liggen vrij laag op Bonaire. In de bebouwde kom mag je niet harder dan 40 km/u rijden. Buiten de bebouwde kom is de maximumsnelheid slechts 60 kilometer per uur. In de praktijk wordt er op de belangrijke doorgaande wegen beduidend harder gereden. Snelheidscontroles komen amper voor op Bonaire. De pakkans is dus vrij klein als je te hard rijdt waardoor mensen zich niet echt geroepen voelen om zich aan de snelheid te houden. Mocht je echter een ongeluk krijgen en aantoonbaar te hard gereden mocht hebben dan heb je verzekeringstechnisch vrijwel zeker wel een probleem.

Je rijdt in Bonaire net als in Nederland en België rechts en je moet links inhalen. Als je een auto huurt dan is de linkerstoel de bestuurdersplek. Je zult tijdens je verblijf op het eiland wel zien dat er af en toe een auto rondrijdt waarbij het stuur aan de rechterkant zit. Dit zijn geïmporteerde auto’s die afkomstig zijn uit landen waar men links rijdt.

Alcohol in het verkeer

Op Bonaire geldt er een verbod op het besturen van voertuigen als je alcohol gedronken hebt. Dus ook geen één of twee biertjes. In de praktijk zie je dat er gewoon volop gedronken wordt en vervolgens in de auto gestapt wordt. Het drinken van een wijntje of biertje bij de lunch en daarna met de auto rijden is sociaal geaccepteerd gedrag op Bonaire. Mocht je echter betrapt worden door de politie of betrokken raken bij een ongeluk waarbij vastgesteld wordt dat je als bestuurder onder invloed bent dan heeft dat wel gevolgen.

In augustus 2018 werd er voor het eerst een gerichte alcoholcontrole gehouden op Bonaire. Van de 177 gecontroleerde bestuurders hadden er 24 teveel gedronken. Dat is maar liefst 15%. Dit resultaat is aanleiding geweest voor de politie om vaker alcoholcontroles te houden.

Dieren op de weg

Pas onderweg op voor de loslopende ezels. Zij trekken zich niet altijd wat aan van de auto’s met soms flinke ongelukken van dien. Dankzij de ezelopvang en het actieve beleid om het aantal loslopende ezels op het eiland te reguleren is het aantal aanrijdingen met ezels de afgelopen tijd flink gereduceerd. Desalniettemin moet je oplettend blijven en er rekening mee blijven houden dat er ineens een ezel op de weg kan staan of over kan steken. De waarschuwingsborden staan er niet voor niets.

Op het eiland kun je ook te maken krijgen met loslopende geiten en overstekende leguanen. In het geval dat er plots een leguaan oversteekt is de kans erg klein dat de auto daardoor schade oploopt. Rijd je een groter exemplaar aan dan kan dat wel wat heftiger zijn. Wat wel een gevaar is, is dat je schrikt door een overstekende leguaan en daardoor plots uitwijkt. Hierbij kun je op de andere weghelft terechtkomen met alle gevolgen van dien.

Dieren op de weg

Rijden bij regen

Op Bonaire is het vaak droog waardoor er meestal een dun laagje van stof, zand en olie op het wegdek ontstaat. Bij droog weer is daar helemaal niets mee aan de hand, maar op het moment dat het regent kan het wegdek soms gevaarlijk glad worden. Buiten de zichtbaarheid bij harde regen moet je je snelheid ook aanpassen op het mogelijk gladdere wegdek. Vooral in scherpe bochten of bij harder remmen kan dit problemen opleveren. Op Bonaire wordt ook geen ZOAB gebruikt, waardoor bij zwaardere regenval er ook wat sneller sprake kan zijn van aquaplaning.

De wegen

Bonaire kent een mix van verharde en onverharde wegen. De verharde wegen zijn geasfalteerd en zijn in de regel in redelijke tot goede staat. Door regen willen er weleens gaten in de weg ontstaan. Soms worden die vrij snel gerepareerd, maar op minder belangrijke wegen wil dat ook weleens wat langer duren waardoor je in het wegdek rekening moet houden met gaten. De onverharde wegen zijn vaak van een redelijk goede kwaliteit. Ook hier geldt dat er wel verschil is tussen de ene weg en de andere weg. Vaak is er sprake van een vrij vlakke ondergrond met vooral kleine steentjes.

Soms kunnen er ook grotere stenen liggen en kunnen er kuilen voorkomen. Daarom is op sommige plekken een SUV, jeep of pick-up aan te raden. Pas in ieder geval altijd je snelheid aan aan het wegdek. Steeds meer toeristen huren een pick-up als ze op Bonaire vakantie vieren. Wil je een pick-up huren op Bonaire? Regel die dan ruim van tevoren, want tijdens de drukkere periodes is het aanbod kleiner dan de vraag.

wegen

Auto huren

Eigenlijk ontkom je niet aan het huren van een auto op Bonaire. Hoewel het eiland niet supergroot is, zijn de afstanden te groot om alles te voet te kunnen doen. Als je in Kralendijk verblijft dan zou je ervoor kunnen kiezen om alleen maar georganiseerde uitstapjes te doen. Wil je echter verschillende duik- en snorkellocaties bezoeken dan heb je eigenlijk een huurauto nodig. Er rijden wel taxi’s op het eiland, maar dat is om te gaan duiken of snorkelen bijna geen doen. Er rijden ook bussen, maar die doen dit niet volgens een vaste dienstregeling.

Als je een auto wilt huren op Bonaire dan zouden wij aan willen raden om een pick-up te huren. Deze zijn geschikt voor de minder goede onverharde wegen en zijn geschikt om duikspullen in te vervoeren. Daarnaast zijn pick-ups (en SUV’s / jeeps) ook geschikt om het Washington Slagbaai National Park mee te bezoeken. Met een ‘normale’ auto is dat absoluut niet aan te raden.

Auto huren op Bonaire

Er zijn verschillende autoverhuurders waar je een auto kunt huren. Je kunt hierbij kiezen uit internationale grote verhuurders zoals Hertz of Dollar, maar ook uit een aantal goede lokale verhuurders. Vooraf reserveren is absoluut aan te raden, zeker als je tijdens de Nederlandse schoolvakanties naar Bonaire gaat. Vooral het aanbod van pick-ups is soms krapper dan de vraag. Je kunt via Nederlandse autoverhuursites zoals Sunny Cars en Easyterra gemakkelijk de prijzen en voorwaarden met elkaar vergelijken voor de periode dat je een huurauto nodig hebt. Een goede all-in verzekering is aan te raden, omdat de kans op schade door slecht wegdek, weersomstandigheden of inbraak wat hoger is dan in Nederland. Huur je bij Sunny Cars dan heb je altijd een all-inclusive verzekering.

Een goede lokale autoverhuurder op Bonaire is AB Car Rental. Zij verhuren hun auto’s met volledige all-risk verzekering zonder eigen risico, gratis 24 uur per dag wegenwachthulp (ook voor het vervangen van een lekke band) en gratis extra bestuurders en kinderzitjes. Niet voor niets is AB Car Rental uitgegroeid tot de grootste autoverhuurder op Bonaire. En de prijzen? Die zijn prima!

Bekijk de huurauto’s bij AB Car Rental op Bonaire

Het eiland ontdekken

Als je met de auto het eiland wilt ontdekken dan kun je Bonaire eigenlijk in twee routes indelen: het zuiden van Bonaire en het noorden van Bonaire. Dan heb je mooi twee tochten die je in een dag kunt doen zonder al teveel te hoeven haasten. Een derde route is een rondje door het nationaal park Washington Slagbaai. Doe dit wel met een auto die om kan gaan met ruiger terrein. Dus een terreinwagen of pick-up, bij voorkeur met vierwielaandrijving.

De zuidelijke route brengt je vanuit Kralendijk naar de slavenhuisjes, de zoutpiramides, het Pekelmeer, de Willemstoren vuurtoren richting de Lacbaai. Onderweg kun je flamingo’s en andere watervogels spotten. Vervolgens kun je de via de Kaminda Soobon naar Kralendijk rijden. Onderweg kun je afwijken richting Cai waar je de mangrove kunt ontdekken. Dit kan alleen maar onder begeleiding. Je kunt ook de weg van de Lacbaai naar Belem pakken en daar de Donkey Sanctuary bezoeken. Het maakt bij deze route niet zoveel uit of je hem links- of rechtsom rijdt.

Bekijk uitgebreide info over ‘het rondje zuid’ 

Bij de noordelijke route ga je het noordelijke deel van het eiland bekijken. Je Je hebt hierbij twee opties: met of zonder het Washington Slagbaai Nationaal Park. Als je de tijd hebt dan zouden wij adviseren om het op te splitsen. Voor het nationaal park heb je al snel een uur of vier tot vijf nodig, zeker als je zo af en toe eens stopt om te genieten van wat er te zien is. Als je het park in gaat dan moet je er rekening mee houden dat je alles mee moet nemen wat je onderweg nodig hebt. Dus zeker voldoende water, wat te eten, een paar stevige wandelschoenen, zonnebrandmiddel en als je gaat snorkelen moet je natuurlijk je snorkelspullen meenemen.Zorg er ook voor dat je een goed reservewiel bij hebt en spullen om een wiel te kunnen verwisselen als dat nodig is. Binnen het park heb je niet altijd telefoonbereik.

Als je het Washington Slagbaai Nationaal Park bezoekt dan kun je vanaf 8 uur ’s morgens tegen betaling naar binnen. De laatste entree is om 14:45 uur, omdat je anders niet meer op tijd uit het park bent. Het park sluit om 17:00 uur. Binnen het park kun je twee routes rijden. De groene route is 24 kilometer lang en neemt tenminste 1,5 tot 2 uur in beslag. Voor de 35 kilometer lange gele route moet je tenminste 2,5 tot 3 uur uittrekken.

De noordelijke route voert je vanuit Kralendijk via de westelijke kust langs Santa Barbara richting Karpata. Je rijdt door totdat je bij de Bonaire Petroleum Corporation aankomt, daarna vervolg je je route in noordelijke richting naar het Gotomeer. De reden dat je deze route linksom begint is dat een deel van de weg tussen Santa Barbara en Karpata eenrichtingsverkeer is. Bij het Gotomeer moet je absoluut even stoppen bij het uitkijkpunt. Vergeet zeker niet om bij de parkeerplaats even naar boven te lopen voor een veel beter uitzicht.
Na het Gotomeer rijd je naar Rincon. Dit is de oudste plaats van het eiland en was vroeger de hoofdstad van Bonaire. Als je de lokale keuken wilt proeven dan plan je je dag zo dat je rond lunchtijd in Rincon bent. Je kunt dan bij Posada Para Mira lekkere lokale gerechten proeven. Deze zaak ligt op de weg van het Gotomeer naar Rincon. Na Rincon kun je twee dingen doen: je rijdt naar de entree van het Washington Slagbaai Nationaal Park of je rijdt in noordoostelijke richting naar Boka Onima. Mocht je het nationale park willen bezoeken binnen dezelfde dag dan is optie 1 vanzelfsprekend. Zo niet, dan kun je wel naar de entree rijden om daar de onverharde weg langs de noordkust te nemen richting Boka Onima. Deze inham laat zien hoe de zee dankzij de passaatwind op de kust inbeukt. Vlakbij kun je enkele Indiaanse rotstekeningen bekijken. Daarna rijd je via de hoofdweg terug naar Kralendijk. Vergeet niet om voor aankomst bij Kralendijk de Seru Largo op te rijden. Deze heuvel biedt een prachtig uitzicht over het eiland.

Het eiland ontdekken met de auto